Apex conversion to GHL

Neptune
OP
Billldg

Billldg

My Gem Tang Is Watching You
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
May 14, 2018
Messages
15,470
Reaction score
110,149
Review score
+0 /0 /-0
Location
Georgia
The 2.1 dosers cannot handle AWC and would wear out too quickly for it to be worth it.
Which is why I brought up the Maxi Doser Gen 2. ;) :)
 
Orphek OR3 reef aquarium LED lighting

David Cher

Well-Known Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Feb 8, 2016
Messages
775
Reaction score
132
Review score
+0 /0 /-0
i saw this on the profilux web site :In comparison to ProfiLux 4, ProfiLux 4e has in the basic configuration one switchable pH/ORP input instead of two and no conductivity input, and in addition the less required S ports (digital outputs / connection for classicpowerbars) have been removed. Otherwise ProfiLux 4e is identical to ProfiLux 4.

can I check what are the users of the digital outputs ?
 

Ditto

Valuable Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Apr 25, 2017
Messages
2,107
Reaction score
2,827
Review score
+0 /0 /-0
Location
Albany, NY
@David Cher - And you can always add an internal conductivity card for Salinity and Orp/PH also.

The S port is the 1-12 volt with the breakout box also ;)
 
Reef Chasers Aquaculture

Manny’s Reef

Valuable Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Nov 27, 2020
Messages
1,361
Reaction score
3,057
Review score
+0 /0 /-0
Location
Caldwell
I don't think any Jinx is available in this situation, as, their are way to many things going on right now. As far as release dates in the past few years, WHO HAS, been accurate...HMMM!!! The only difference between the others releases and the GHL IOND was the fact that GHL actually had to deal with the Covid outbreak. Neptune and Trident didn't and they failed miserably, and that's putting it mildly. They are only NOW catching up...ROUGHLY 2 plus years after the initial release...HMMM!!!

I WILL ASK GHL TO BE BETTER!!!
O don't get me wrong. I'm not bashing on GHL. Far from it. They've got my business for life. When I said let's hope we don't jynx the release date, I mean just that because I badly want the new maxi dosers.
Personally, my 300 gallon just crashed. Significant damage all throughout my two living rooms. Not worried. It's all currently getting repaired. All of my equipment is getting replaced by my insurance company. I will actually have a little bit extra to spend. I've currently got a $6k cart put together with bulkreefsupply, full of GHL products. I'm a GHL fan and it will stay that way.
 
OP
Billldg

Billldg

My Gem Tang Is Watching You
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
May 14, 2018
Messages
15,470
Reaction score
110,149
Review score
+0 /0 /-0
Location
Georgia
O don't get me wrong. I'm not bashing on GHL. Far from it. They've got my business for life. When I said let's hope we don't jynx the release date, I mean just that because I badly want the new maxi dosers.
Personally, my 300 gallon just crashed. Significant damage all throughout my two living rooms. Not worried. It's all currently getting repaired. All of my equipment is getting replaced by my insurance company. I will actually have a little bit extra to spend. I've currently got a $6k cart put together with bulkreefsupply, full of GHL products. I'm a GHL fan and it will stay that way.
Now you just need a Black Friday sale, LOL!!!
 

mikeg18

Community Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jan 6, 2021
Messages
54
Reaction score
63
Review score
+0 /0 /-0
Location
Long Island
O don't get me wrong. I'm not bashing on GHL. Far from it. They've got my business for life. When I said let's hope we don't jynx the release date, I mean just that because I badly want the new maxi dosers.
Personally, my 300 gallon just crashed. Significant damage all throughout my two living rooms. Not worried. It's all currently getting repaired. All of my equipment is getting replaced by my insurance company. I will actually have a little bit extra to spend. I've currently got a $6k cart put together with bulkreefsupply, full of GHL products. I'm a GHL fan and it will stay that way.
Why not order directly from GHL? No tax and free shipping on an order that large.
 
OP
Billldg

Billldg

My Gem Tang Is Watching You
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
May 14, 2018
Messages
15,470
Reaction score
110,149
Review score
+0 /0 /-0
Location
Georgia
Does GHL normally have a Black Friday sale on their website? I know the other major retailers have big Black Friday sales on MAP items just not sure about through GHL directly.
Actually, I am not sure if GHL has one on their website, BUT, I do know that BRS did.

Auburn, YOU are only 2 hours South of me...LOL!!!
 
BRS

Manny’s Reef

Valuable Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Nov 27, 2020
Messages
1,361
Reaction score
3,057
Review score
+0 /0 /-0
Location
Caldwell
Why not order directly from GHL? No tax and free shipping on an order that large.
I'm putting a BRS cart together then ordering the items from my LFS. I'll support local that way.
 
OP
Billldg

Billldg

My Gem Tang Is Watching You
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
May 14, 2018
Messages
15,470
Reaction score
110,149
Review score
+0 /0 /-0
Location
Georgia
I am about to order a Expansion Box 2 for my mixing station. I need it for my mixing station which is a floor down and roughly 40-50ft over. I need to install a Conductivity and Temp probe. Price wise, its not a whole lot more than when I added a Apex PM2 and sensors. The difference is that I will not need to add any more modules to add onto it. I have enough Level sensor outlets to add leak sensors in case I fall asleep and forget to turn off my RO/DI system...NOT LIKE I DID THAT THIS PAST TUESDAY...:rolleyes:...I am just trying to help in case you do fall asleep.;Facepalm;Hilarious

I would have to add a FMM module and leak sensors to do the same for Apex, you can minus the leak sensors and I will have to do the same for the GHL, but, I will not need to add a second module, aka FMM module, to add the leak sensors as the Expansion Box 2 has 2 Level sensor outputs.

PLUS...If I need to add more sensors and expansion cards down the road for a possible Frag tank, this will make it easier.;)
 
Last edited:

Manny’s Reef

Valuable Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Nov 27, 2020
Messages
1,361
Reaction score
3,057
Review score
+0 /0 /-0
Location
Caldwell
I am about to order a Expansion Box 2 for my mixing station. I need it for my mixing station which is a floor down and roughly 40-50ft over. I need to install a Conductivity and Temp probe. Price wise, its not a whole lot more than when I added a Apex PM2 and sensors. The difference is that I will not need to add any more modules to add onto it. I have enough Level sensor outlets to add leak sensors in case I fall asleep and forget to turn off my RO/DI system...NOT LIKE I DID THAT THIS PAST TUESDAY...:rolleyes:...I am just trying to help in case you do fall asleep.;Facepalm;Hilarious

I would have to add a FMM module and leak sensors to do the same for Apex, you can minus the leak sensors and I will have to do the same for the GHL, but, I will not need to add a second module, aka FMM module, to add the leak sensors as the Expansion Box 2 has 2 Level sensor outputs.

PLUS...If I need to add more sensors and expansion cards down the road for a possible Frag tank, this will make it easier.;)
I can't wait to see you document this specific process. This here I want to replicate.
 

wmb0003

Community Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Sep 3, 2020
Messages
53
Reaction score
95
Review score
+0 /0 /-0
Location
Auburn AL
I am about to order a Expansion Box 2 for my mixing station. I need it for my mixing station which is a floor down and roughly 40-50ft over. I need to install a Conductivity and Temp probe. Price wise, its not a whole lot more than when I added a Apex PM2 and sensors. The difference is that I will not need to add any more modules to add onto it. I have enough Level sensor outlets to add leak sensors in case I fall asleep and forget to turn off my RO/DI system...NOT LIKE I DID THAT THIS PAST TUESDAY...:rolleyes:...I am just trying to help in case you do fall asleep.;Facepalm;Hilarious

I would have to add a FMM module and leak sensors to do the same for Apex, you can minus the leak sensors and I will have to do the same for the GHL, but, I will not need to add a second module, aka FMM module, to add the leak sensors as the Expansion Box 2 has 2 Level sensor outputs.

PLUS...If I need to add more sensors and expansion cards down the road for a possible Frag tank, this will make it easier.;)
Do you think the GHL conductivity probe is accurate enough to determine the salinity or do you plan to check with refractometer or other method once the conductivity probe is close?
 
OP
Billldg

Billldg

My Gem Tang Is Watching You
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
May 14, 2018
Messages
15,470
Reaction score
110,149
Review score
+0 /0 /-0
Location
Georgia
Do you think the GHL conductivity probe is accurate enough to determine the salinity or do you plan to check with refractometer or other method once the conductivity probe is close?
I check all against a Refractometer. I mainly use the salinity probe to tell me if I have any evaporation issues in my tank or mixing tank. I say that as I do a AWC in my DT, along with the ATO. I usually have no issue. On my mixing tank, I have noticed, since its closed, that I do not experience the same issue with evaporation, thus, just a guideline to see what my mixing tank salinity is at for the AWC. It lets me know if I need to address something, thus, a piece of mind. I have not calibrated my salinity probes recently, but, both are within a few months of installation. Neither is more than 5 months from calibration, more like 4. On my DT, the GHL salinity probe is at 1.0245, while my Apex salinity probe is at 35.8, which equals 1.027. I used a calibrated refractometer and it was at 1.025.

I have used 3 Apex salinity probes so far, and, only one has been close on installation. I need more GHL salinity probes to compare, but, the first probe was spot on. I will know more when I have a more data, 1 GHL probe vs 3 Apex probes is not a far comparison.
 
Last edited:
OP
Billldg

Billldg

My Gem Tang Is Watching You
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
May 14, 2018
Messages
15,470
Reaction score
110,149
Review score
+0 /0 /-0
Location
Georgia
Trying to calibrate my GHL temp sensor and Apex temp sensor. I calibrated the Apex temp sensor in 2.5 seconds, GHL, not so quickly. My GHL temp sensor was off my -.4 degrees while the Apex sensor was off by +1.0 degrees. I easily calibrated the Apex sensor, while I still am trying to figure out how to calibrate the GHL temp sensor...HMMM!!!

So far I am finding the coding of Apex and the lingo far easier than GHL.
 
Last edited:
OP
Billldg

Billldg

My Gem Tang Is Watching You
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
May 14, 2018
Messages
15,470
Reaction score
110,149
Review score
+0 /0 /-0
Location
Georgia
SO FAR...GHL for the win when quality comes into play. When ease of USE comes into play, Neptune takes the win.

SORRY, that's just the way I see it so far.

REMEMBER, this is a HONEST comparison coming from a normal reefer like most of you. :)
 

ingchr1

Valuable Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Sep 9, 2018
Messages
1,052
Reaction score
719
Review score
+0 /0 /-0
Trying to calibrate my GHL temp sensor and Apex temp sensor. I calibrated the Apex temp sensor in 2.5 seconds, GHL, not so quickly. My GHL temp sensor was off my -.4 degrees while the Apex sensor was off by +1.0 degrees. I easily calibrated the Apex sensor, while I still am trying to figure out how to calibrate the GHL temp sensor...HMMM!!!

So far I am finding the coding of Apex and the lingo far easier than GHL.
I've never used it, but is it the Adjust Temperature?

Screenshot_20210918-201005_GHL Connect.jpg
 
OP
Billldg

Billldg

My Gem Tang Is Watching You
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
May 14, 2018
Messages
15,470
Reaction score
110,149
Review score
+0 /0 /-0
Location
Georgia
I don’t think that is a calibration adjustment for the actual temp probe. I was told that it was not necessary as it’s a digital probe. I will look into that though.
 

mikeg18

Community Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jan 6, 2021
Messages
54
Reaction score
63
Review score
+0 /0 /-0
Location
Long Island
Bill: did the same as you for my mixing station. Expansion box and the probs as per Vinny’s suggestion. Just filled my new tank this week. Haven’t starting setting up the GHL gear yet. Will let you know how it goes (or if you’re done first you can let me know!)
 
Avast
Neptune

Do you have a build thread or tank journal here on R2R?

  • YES and I keep it updated

    Votes: 129 42.2%
  • YES but I don't keep it updated

    Votes: 58 19.0%
  • NO but I want to create one

    Votes: 81 26.5%
  • NO not interested in starting a build thread or journal

    Votes: 28 9.2%
  • Other (please explain)

    Votes: 10 3.3%
Tunze
Top