Fans not working - sunpower dimmable

Discussion in 'ATI Aquaristik' started by Vidofner, Jul 8, 2017.

  1. Vidofner

    Vidofner Member

    Joined:
    Feb 13, 2013
    Messages:
    88
    Likes Received:
    58
    Location:
    Sweden
    Just purchased two dimmable ati sunpower. 54w x 16 total. One works fine but on the other the fans dont start. Is there anything i can try or do i just need to return it?
     
    Tags:

  2. ZAB

    ZAB Member

    Joined:
    Nov 25, 2012
    Messages:
    44
    Likes Received:
    39
    Location:
    Sarasota Florida
    Fans can be replaced,look on u-tube.... tutorial ..... I purchaced new fan at premiumaquatics .com
     
  3. Vidofner

    Vidofner Member

    Joined:
    Feb 13, 2013
    Messages:
    88
    Likes Received:
    58
    Location:
    Sweden
    I dont think the fans themselves are broken but rather that the dimming computer isnt sending any electricity to them. Feels to cooincidental if a new ramp directly from the factory had all fans broken
     
  4. Sabellafella

    Sabellafella Valuable Member R2R Supporter Reef Squad Leader R2R Excellence Award Build Thread Contributor

    Joined:
    Jul 8, 2015
    Messages:
    5,768
    Likes Received:
    6,737
    Shoot atinorthamerica an email, theyll keep the ball rolling for you

    customercare@atinorthamerica.com
     
    Vidofner likes this.
  5. luke33

    luke33 Valuable Member R2R Supporter

    Joined:
    Jul 31, 2009
    Messages:
    3,154
    Likes Received:
    820
    Location:
    Indianapolis
    Your ballasts will start burning out soon
     
  6. firsttime

    firsttime Well-Known Member

    Joined:
    Mar 26, 2009
    Messages:
    933
    Likes Received:
    26
    Location:
    Detroit , Michigan
    Make sure you don't run it with out fans. As already shared it will burn your ballasts and the ballasts are expensive to replace. Check with a volt meter if you are getting power to the fans.
     
  7. Vidofner

    Vidofner Member

    Joined:
    Feb 13, 2013
    Messages:
    88
    Likes Received:
    58
    Location:
    Sweden
    Of course im not running it when the fans arent working :)
     
  8. Vidofner

    Vidofner Member

    Joined:
    Feb 13, 2013
    Messages:
    88
    Likes Received:
    58
    Location:
    Sweden
    Found the reason!
    Went into the hidden fan settings by pressning top, left, bottom, right, top, right, bottom, left and then center. There i saw the max and min voltage set on the fans where at -649.9 V. Changed max to 10.0 and min to 6.0 and everything worked
     
    ATI North America and cracker like this.
  9. zsuzsu

    zsuzsu Active Member

    Joined:
    Jan 20, 2017
    Messages:
    124
    Likes Received:
    72
    Location:
    farmington hills
    A bit off topic , but I have the dimmable sunpower I run it without the plexiglass and temp runs about 50c, the fans are set to automatic but I have never seen or heard them running ever. Should I be concerned or is the fixture just not getting hot enough to trigger the fans?
     
  10. Vidofner

    Vidofner Member

    Joined:
    Feb 13, 2013
    Messages:
    88
    Likes Received:
    58
    Location:
    Sweden
    Check the hidden settings i described they should probably be running at that temp. I set max to 10 and low to 6
     
  11. Fritzhamer

    Fritzhamer Active Member

    Joined:
    Dec 27, 2016
    Messages:
    423
    Likes Received:
    287
    Stop running it without the polycarbonate. Seriously, like today. It isn't just a splash guard. It is part of the thermodynamic design. Otherwise you aren't cooking the bulbs and you might as well be using a cheap Tek light.
     
    ATI North America likes this.
  12. ATI North America

    ATI North America Well-Known Member R2R Supporter Gold Sponsor

    Joined:
    Jan 31, 2015
    Messages:
    748
    Likes Received:
    346
    I agree with Fritzhamer, this is a bad idea for many reasons: as mentioned thermodynamic design, also we use 98% reflective Miro Silver reflector material which is far more susceptible to salt damage. While you may gain a 2-5% increase in PAR now, it will be gone in weeks to months when your reflectors start to pit and oxidize.

    Don't do it, its not worth it :)
     
  13. newbreefer316

    newbreefer316 Well-Known Member

    Joined:
    May 11, 2016
    Messages:
    717
    Likes Received:
    160
    Just wanted to stop by and say thanks, I would have never known about the hidden fan menu and your post helped me figure out why my fans weren' turning on in less than 5 minutes!!!
     
    ATI North America likes this.
Draft saved Draft deleted

Share This Page

Loading...