Ice cap gyre pumps idle

AI Nero 5

dmy535

Active Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Nov 27, 2020
Messages
475
Reaction score
514
Review score
+0 /0 /-0
Location
usa
Just got the ice cap gyre 2k and 4K hooked up. I’m having issues with the app. The pumps were set on a schedule and ive tried to play around with them but nothing is really working. The main display in the app just shows them idle. I can click them and override it for min or max flow but Otherwsie they sit here barely pushing water... tried watching a few videos but nothing makes sense. Anyone have any feedback here?
8E850282-58EC-4A3F-9585-C61B55A603AB.png
 
Orphek OR3 reef aquarium LED lighting

vetteguy53081

Well known Member and monster tank lover
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Aug 11, 2013
Messages
51,355
Reaction score
114,920
Review score
+0 /0 /-0
Location
Wisconsin - Florida in several months
Something appears to not be saved
There are good tutorials on you tube
 

Nick Barbier

Active Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Oct 27, 2017
Messages
106
Reaction score
22
Review score
+0 /0 /-0
Location
Jacksonville
I purchased a Gyre 2K about the same time off Amazon and had the same problem with it and even worse. After updating the firmware to version 190, the controller would shutdown after only 5 seconds. I am able to reboot the controller from the app, but when i do that, the 1K & 2K Gyre pumps get reset to idle.
I contacted CoralVue and they said that sometimes the firmware installed on the controller is so old that when it is updated to a newer version the controller no longer works properly anymore. CoralVue will send me a new controller if I send them the Proof of Purchase for the Gyre 2K. I did that this morning, we'll see what happens. In the mean time, I reconnected the 1K Gyre to it's manual controller. At least I will have one reliable powerhead if the house loses power and the controller does not restart the Gyre 2K when the power comes back on while I'm at work.
 
Top Shelf Aquatics

reeftivo

skim junkie
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Apr 26, 2010
Messages
615
Reaction score
281
Review score
+0 /0 /-0
Location
Chino, California
my 2000 did the same thing after running the same schedule for a loooong time. power outage, then only could get it to run at full. reset, reschedule and nothing unless on full speed. pulled it and stored it then bough a cheap jebao which works fine. will revisit the ice cap again later but may pony up later for a maxspect again.
 

denvereefroli

Active Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jul 25, 2020
Messages
124
Reaction score
98
Review score
+0 /0 /-0
Location
Denver
These things are terrible. Make sure you KNOW how to disassemble them COMPLETELY before running them or you'll NEVER get them apart. They don't even provide info on it, only on their old 3K model that's similar. Learned that from contacting the company... Poor and counterintuitive design. Mine has to be disassembled every few weeks for complete cleaning, have had a warrantly replacement due to seized bushings too. Don't get me started on the APP. Do yourself a favor and sell it now while it's relatively new.
 
Last edited:
AquaCave Logo Banner
OP
dmy535

dmy535

Active Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Nov 27, 2020
Messages
475
Reaction score
514
Review score
+0 /0 /-0
Location
usa
These things are terrible. Make sure you KNOW how to disassemble them COMPLETELY before running them or you'll NEVER get them apart. They don't even provide info on it, only on their old 3K model that's similar. Learned that from contacting the company... Poor and counterintuitive design. Mine has to be disassembled every few weeks for complete cleaning, have had a warrantly replacement due to seized bushings too. Don't get me started on the APP. Do yourself a favor and sell it now while it's relatively new.
What did you go with instead?
 

Finntastic

New Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Aug 30, 2021
Messages
10
Reaction score
40
Review score
+0 /0 /-0
Location
Sterling Heights
I am having trouble getting my new 2k gyre working also. I am not sure if I have the programming figured out entirely.

I see that some of the previous posters have said they "figured it out".

Can someone share what they did to get the gyre running?
 

((FORDTECH))

2500 Club Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jan 23, 2020
Messages
2,633
Reaction score
2,088
Review score
+0 /0 /-0
Location
Chicago
I am having trouble getting my new 2k gyre working also. I am not sure if I have the programming figured out entirely.

I see that some of the previous posters have said they "figured it out".

Can someone share what they did to get the gyre running?
You must program it by filling out the schedule programs to tell it to do what you wanted to do this is what mine looks like
 

Attachments

  • 82FD911F-DA3E-44A9-9EA2-52BE4D900989.png
    82FD911F-DA3E-44A9-9EA2-52BE4D900989.png
    298.8 KB · Views: 11

Finntastic

New Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Aug 30, 2021
Messages
10
Reaction score
40
Review score
+0 /0 /-0
Location
Sterling Heights
OMG! I figured it out too! I guess all it took was getting to the breaking point and then stepping back off the ledge and sending out a post asking for help.
And I suppose going through the online manual again helped a bit too.
So this are the changes I made to get the pump running. Not sure if this is what the other posters had issues with.
First, I did not realize the you had to select a pump as an output option. Secondly, I had made 4 different schedules and some of the times overlapped. Once I adjusted the times it started running,
 
Fritz

((FORDTECH))

2500 Club Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jan 23, 2020
Messages
2,633
Reaction score
2,088
Review score
+0 /0 /-0
Location
Chicago
Thanks Fordtech. I appreciate your help. It is a nice pump but I wish the instructions were a bit more clear.
Yes I agree and you are welcome anytime. I had same issue with overlap times and had to fix it. I posted all this in some thread here little while ago but can’t remember which
 
AI Hydra

What would you buy RIGHT NOW if you found an AMAZING deal on it?

  • Equipment

    Votes: 364 52.4%
  • Dry Goods

    Votes: 18 2.6%
  • Fish

    Votes: 69 9.9%
  • Coral

    Votes: 178 25.6%
  • Other Livestock

    Votes: 7 1.0%
  • Nothing

    Votes: 49 7.1%
  • Other (please explain)

    Votes: 9 1.3%
Biota Marine Life
Top