Lowboy 50gal build

tang_man_montreal

Community Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jan 5, 2021
Messages
64
Reaction score
71
Review score
+0 /0 /-0
Location
Montreal
Decided that I need to make room in my display for higher end corals and start fragging to get back some real estate.

I picked up a 50 gal lowboy today that I plan to plumb in line to my system.

I'm unsure as to lighting for the frag tank especially considering its shallow 10" depth.

I'm running xr30 G5's on the display.

Would a pair or or trio of Ai prime16 hd reef be sufficient, or should I consider some reefled90 or some g4's?

Mainly SPS, some LPS.

Trying to keep costs manageable :)

20211106_185547.jpg
 
BRS

HeyLookItsCaps

Well-Known Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jun 1, 2017
Messages
877
Reaction score
1,222
Review score
+0 /0 /-0
Location
Fort Worth
Decided that I need to make room in my display for higher end corals and start fragging to get back some real estate.

I picked up a 50 gal lowboy today that I plan to plumb in line to my system.

I'm unsure as to lighting for the frag tank especially considering its shallow 10" depth.

I'm running xr30 G5's on the display.

Would a pair or or trio of Ai prime16 hd reef be sufficient, or should I consider some reefled90 or some g4's?

Mainly SPS, some LPS.

Trying to keep costs manageable :)

20211106_185547.jpg
Maybe hydras?
 

Arthacker87

Valuable Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jan 26, 2020
Messages
1,790
Reaction score
2,585
Review score
+0 /0 /-0
Welcome to.the lowboy club lol I have 2 myself. Cool little frag tanks. I run t5s on one and when I set up the other it'll be leds either 2 ocean revives or 2 xr15s Gen 3 if I can get the other working again. I like leds more than t5s but don't hate t5s. Growth has been sufficient with both. Personally will probably switch all my other frag tanks to radion to keep it all the same. Maybe keep 1 t5 set up to kinda compare.
 
AquaCave Logo Banner

Hooz

Well-Known Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Aug 16, 2020
Messages
512
Reaction score
615
Review score
+0 /0 /-0
Location
Hilliard
Drilled the tank today and installed a medium eshopps overflow box.

I'm considering not using the outer box and simply putting a durso standpipe behind it.

Does anyone see any reason not to do this?

20211110_193615.jpg
Other than losing the emergency drain, I don't think it would be a problem... if you're cool with the risks involved.
 
OP
tang_man_montreal

tang_man_montreal

Community Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jan 5, 2021
Messages
64
Reaction score
71
Review score
+0 /0 /-0
Location
Montreal
Thanks @Hooz,

You are indeed correct. I failed to mention that I drilled an additional hole into the back of the tank to install an emergency drain.

As of 1 hour ago, the frag tank is up and running.

Been a busy week between work and prepping this build.

- I painted the back, sides, and bottom black.

- I built and painted a stand over my water change station.

- I plumbed the frag tank into my system with a durso standpipe and an emergency drain.

So here she is, along with a pic of my display tonight.

20211119_200020.jpg 20211118_145110.jpg 20211118_145135.jpg 20211118_145123.jpg 20211118_152156.jpg 20211119_202643.jpg
 
Last edited:

c.poindexter

Well-Known Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Oct 19, 2014
Messages
740
Reaction score
1,521
Review score
+0 /0 /-0
Location
Michigan
Great set up on the fish room and nice score on the low boy. I tried to go that route, but was unable to get one so I ended up having a tank built for my frag set up.
 
Top