Waterbox Reef DX 100.3 Build (the fun begins!)

AquaCave

Dr. Phil

Well-Known Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Feb 26, 2010
Messages
887
Reaction score
4,811
Review score
+0 /0 /-0
Location
Oxford, MS
Rating - 0%
0   0   0
Hey, everyone!

Unfortunately during one of my 3 moves in the last year and a half my Waterbox 70.2 was damaged and I decided that using as is or repairing was too risky.

After discussing this with my wife I decided a new build was in order.

I am super excited to have just placed my order for a Waterbox Reef DX 100.3.

I'll primarily be reusing equipment that I have from previous builds but I have to determine what I have and what I will need to buy.

I have placed an order for more rock. I ordered 40 more pounds of caribsea liferock to use in this build. This will be in addition to 40 that I have from my 70.2 build.

As I go through the equipment I have already I'll update here on what I will be using.

Follow along with me as I build my first reef as an Ohioan!
 
AquaCave Logo Banner

glb

7500 Club Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
May 12, 2013
Messages
8,003
Reaction score
3,252
Review score
+0 /0 /-0
Location
Miami
Rating - 0%
0   0   0
Hey, everyone!

Unfortunately during one of my 3 moves in the last year and a half my Waterbox 70.2 was damaged and I decided that using as is or repairing was too risky.

After discussing this with my wife I decided a new build was in order.

I am super excited to have just placed my order for a Waterbox Reef DX 100.3.

I'll primarily be reusing equipment that I have from previous builds but I have to determine what I have and what I will need to buy.

I have placed an order for more rock. I ordered 40 more pounds of caribsea liferock to use in this build. This will be in addition to 40 that I have from my 70.2 build.

As I go through the equipment I have already I'll update here on what I will be using.

Follow along with me as I build my first reef as an Ohioan!
Sounds great! Keep us posted!
 

Hitchhik3r

Active Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jun 13, 2022
Messages
125
Reaction score
63
Review score
+0 /0 /-0
Location
SoCal
Rating - 0%
0   0   0
Im new to the hobby and just got my Reef DX 100.3 last week! I'll be joining along your journey and hopefully get some tips from you. I've already had to make cuts into the acrylic sump to fit a filter roller . It was a little nerve wracking doing it to such a beautiful sump!
 
Top Shelf Aquatics
OP
Dr. Phil

Dr. Phil

Well-Known Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Feb 26, 2010
Messages
887
Reaction score
4,811
Review score
+0 /0 /-0
Location
Oxford, MS
Rating - 0%
0   0   0
Im new to the hobby and just got my Reef DX 100.3 last week! I'll be joining along your journey and hopefully get some tips from you. I've already had to make cuts into the acrylic sump to fit a filter roller . It was a little nerve wracking doing it to such a beautiful sump!
Awesome! Congrats on your new build and welcome to R2R! Which filter roller did you get? I have a KLIR DI-4 from a previous build. Wondering if it will fit once I receive mine.
 

Hitchhik3r

Active Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jun 13, 2022
Messages
125
Reaction score
63
Review score
+0 /0 /-0
Location
SoCal
Rating - 0%
0   0   0
Awesome! Congrats on your new build and welcome to R2R! Which filter roller did you get? I have a KLIR DI-4 from a previous build. Wondering if it will fit once I receive mine.
I got the clarisea sk-3000. The filter sock section is pretty skinny so I doubt it would fit any filter roller brand but maybe you will get lucky!

20220808_123223.jpg

20220808_123249.jpg

20220808_123340.jpg
 
OP
Dr. Phil

Dr. Phil

Well-Known Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Feb 26, 2010
Messages
887
Reaction score
4,811
Review score
+0 /0 /-0
Location
Oxford, MS
Rating - 0%
0   0   0
I got the clarisea sk-3000. The filter sock section is pretty skinny so I doubt it would fit any filter roller brand but maybe you will get lucky!

20220808_123223.jpg

20220808_123249.jpg

20220808_123340.jpg
Wow. Brave soul. Lol It does not look bad but I doubt I will tempt a mod like that.

If the KLIR I have will not fit I will likely either do filter cups or just filter socks.

Hoping you start a build thread so I can follow along with yours as well!
 
BRS
OP
Dr. Phil

Dr. Phil

Well-Known Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Feb 26, 2010
Messages
887
Reaction score
4,811
Review score
+0 /0 /-0
Location
Oxford, MS
Rating - 0%
0   0   0
Congrats on your new tank That sump looks nice just wondering on there sight it shows the ATO sits right on top of the refugium how will it work if u have a light with an arm?
I think some have mentioned using a submersible light. I'm not sure how I will handle that. Although, I will have a closet directly behind the tank so I may put the ato there.
 

Hitchhik3r

Active Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jun 13, 2022
Messages
125
Reaction score
63
Review score
+0 /0 /-0
Location
SoCal
Rating - 0%
0   0   0
Another issue I'm now realizing is that by having the ATO sitting above the sump, the output can't be in the sump since gravity will cause continual drainage of the water once started.
 
Top Shelf Aquatics
OP
Dr. Phil

Dr. Phil

Well-Known Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Feb 26, 2010
Messages
887
Reaction score
4,811
Review score
+0 /0 /-0
Location
Oxford, MS
Rating - 0%
0   0   0
Very nice! Looking forward to seeing it once you're done!
Thanks! I actually have put the stand together. The tank and sump are still in the garage. I am finishing up drywall and then will be ready to continue. Although, my wife says I can't go all in until my Phd work is complete. Lol
 

Scottrshoe

Active Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Aug 9, 2022
Messages
286
Reaction score
356
Review score
+0 /0 /-0
Location
Kansas City
Rating - 0%
0   0   0
Another issue I'm now realizing is that by having the ATO sitting above the sump, the output can't be in the sump since gravity will cause continual drainage of the water once started.
could you not put a syphon break inside the ATO reservoir?
 
Nutramar Foods
AquaCave

Do you reef in a perfectly square box?

  • Yes, I have a cube reef now (please share a picture in the thread)

    Votes: 45 32.8%
  • No, but I have had a cube reef in the past

    Votes: 14 10.2%
  • No, but I am interested in having a cube reef

    Votes: 30 21.9%
  • No, and I have no plans to have a cube reef

    Votes: 44 32.1%
  • Other

    Votes: 4 2.9%
Cultivated Reef
Top