2ND EcoTech Vectra M1 return pump bites the dust!

Discussion in 'General Equipment, Hardware, Filtration' started by FLSharkvictim, Sep 16, 2017.

  1. FLSharkvictim

    FLSharkvictim Well-Known Member

    Joined:
    Oct 11, 2016
    Messages:
    436
    Likes Received:
    152
    Location:
    Florida
    This will be my 3rd replacement in a little over a year and a half! COM ON~ Anyone else having problems with there Vectra series on these pumps besides me? The crazy thing about this is I do all my maintenance on of my water pumps every 3 months - 1 part vinegar - 1 part RO water and I am still having problems with these Vectras ONLY. My TUNZE pumps run like the day I BOUGHT THEM. Pretty sure it's time to change pumps. I would go with the Abyss but they start out $1100.00 bucks which are a little steep for me on price. So my next one that's within my budget is the Reef Octopus - VarioS-8 Controllable DC Pump (2700 GPH). What are your thoughts?

    TANK INFO: 120 MIXED REEF


    IMG_5513.JPG

    IMG_5516.JPG

    IMG_5514.JPG

    IMG_5515.JPG

    Screen Shot 2017-09-16 at 8.31.50 PM.png
     

  2. CJBuckeyes

    CJBuckeyes Well-Known Member

    Joined:
    Jul 10, 2016
    Messages:
    193
    Likes Received:
    95
    Location:
    San Francisco
    That sucks, sorry to hear that. Mine has been going for a year now no problems. Are you running it internally or externally?
     
  3. FLSharkvictim

    FLSharkvictim Well-Known Member

    Joined:
    Oct 11, 2016
    Messages:
    436
    Likes Received:
    152
    Location:
    Florida
    @CJBuckeyes , here is a shot of my setup that i RUN!

    sump shot w: Reef Brite led strip.jpg
     
  4. CJBuckeyes

    CJBuckeyes Well-Known Member

    Joined:
    Jul 10, 2016
    Messages:
    193
    Likes Received:
    95
    Location:
    San Francisco
    I thought for sure it would be external. Do you know what's failing? Nice setup by the way!

    Sorry, no advice on the reef octopus pump. I had a RO ac pump on my skimmer than ran trouble free for four years, but no dc.
     
  5. FLSharkvictim

    FLSharkvictim Well-Known Member

    Joined:
    Oct 11, 2016
    Messages:
    436
    Likes Received:
    152
    Location:
    Florida
    The controller is messed up b/c the pump propellers turn like the day I bought it. They are complete junk in my opinion especially since i do all my water pump maintenance every 3 months. My TUNZE PUMPS run awesome but my Vectra from Eco-Tech crap.
    I mean this will be my 3rd pump in less then 2 years. Also, I only run the pump @ 80% no even full blast.
     
  6. lefkonj

    lefkonj Well-Known Member

    Joined:
    Apr 19, 2014
    Messages:
    117
    Likes Received:
    19
    Location:
    Marlboro NJ
    When they replace it do they give you a new power supply? Wonder if it is a voltage thing that is causing the failure. Since other gear is fine, not your supplied voltage but the power supply from Ecotech.
     
  7. hatfielj

    hatfielj Well-Known Member

    Joined:
    Apr 8, 2007
    Messages:
    1,283
    Likes Received:
    400
    This is why I'm going with either a red dragon or an abyzz. Haven't decided yet.
    As much as I'd like to have my return pump on a battery back up, I would rather have a reliable one.
     
  8. mfinn

    mfinn likes zoanthids R2R Supporter Build Thread Contributor Partner Member 2018

    Joined:
    Jul 22, 2006
    Messages:
    5,427
    Likes Received:
    1,536
    Location:
    Oympia, WA.
    That does suck.
    I had a M1 for a little over a year and it worked perfectly.
     
  9. FLSharkvictim

    FLSharkvictim Well-Known Member

    Joined:
    Oct 11, 2016
    Messages:
    436
    Likes Received:
    152
    Location:
    Florida
    I just received an RMA from Eco-Tech and they had the nerve to ask me to pay the shipping on the pump to them! Are they out of their minds. On the last replacement, they shipped the pump UPS ground from California which 5- 6 business days to me. I requested that this pump needs to be shipped OVERNIGHT NO CHARGE. I will never buy any Ecotech products ever again! i HAD A simple issues a while back with a TUNZE Nano Stream pump and they shipped it UPS RED SAVER which OVERNIGHT. TUNZE & Eco Tech are like comparing apples to oranges with Quality and customer service and THAT'S IS A FACT!!!!!!
     
  10. Antics

    Antics Well-Known Member R2R Supporter Build Thread Contributor Partner Member 2018

    Joined:
    Jun 12, 2016
    Messages:
    617
    Likes Received:
    760
    Location:
    Florida
    Just curious, but how did you have the controller mounted?
     
  11. FLSharkvictim

    FLSharkvictim Well-Known Member

    Joined:
    Oct 11, 2016
    Messages:
    436
    Likes Received:
    152
    Location:
    Florida
    @hatfielj go with the abyzz , you will not be sorry i promise.
     
    hatfielj likes this.
  12. roberthu526

    roberthu526 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 11, 2016
    Messages:
    424
    Likes Received:
    238
    I have a various 6 and it is silent. No noise whatsoever. And the function is very well thought out I think. 15 or 60 minutes feed mode, setting memory after losing power, slowly ramps up after power restored. Very happy about mine.
     
  13. roberthu526

    roberthu526 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 11, 2016
    Messages:
    424
    Likes Received:
    238
    That sucks. I would be ****** too if I were you.

    It's truly disappointing to hear you had to go through this after getting charged so much for a product. Something I don't understand is why a company that big would do something like this. It's not like they couldn't afford a free over night shipping.
     
  14. FLSharkvictim

    FLSharkvictim Well-Known Member

    Joined:
    Oct 11, 2016
    Messages:
    436
    Likes Received:
    152
    Location:
    Florida
    Yep, I feel ya, just putting the word out !
     
  15. LobsterOfJustice

    LobsterOfJustice Well-Known Member

    Joined:
    Dec 3, 2013
    Messages:
    275
    Likes Received:
    270
    Location:
    NC
    Whats up with that fitting you have on the inlet?

    I have two different sizes of Varios (2 and 6) and I'm happy with them - but I've had them less than a year, so can't speak to longevity yet.
     
  16. d2mini

    d2mini Moderator Staff Member Team R2R R2R Supporter R2R Excellence Award Photo of the Month Award Build Thread Contributor Article Contributor

    Joined:
    Sep 2, 2013
    Messages:
    3,444
    Likes Received:
    4,246
    Location:
    Houston, TX
    Sorry you're having troubles. Have you been in contact with Ecotech?

    My L1 has been running for over a year, no problem.
    I've cleaned it once.
     
  17. Potatohead

    Potatohead Well-Known Member

    Joined:
    Aug 3, 2017
    Messages:
    283
    Likes Received:
    265
    Location:
    Vancouver
    They're not paying for shipping because the pump is outside of warranty. If it was still under warranty I am sure they would.
     
  18. dcraigj

    dcraigj Well-Known Member R2R Supporter Build Thread Contributor Partner Member 2018

    Joined:
    Feb 18, 2016
    Messages:
    91
    Likes Received:
    49
    Location:
    Fort Worth, Texas
    I had the same issue with my M1. The controller just died and they had problems diagnosing the issue over the phone. So instead of just sending a new pump I had to go back and forth with them while they sent me individual components to replace. At one point my work order was lost or forgotten and I had to call to get a response. Finallly after a month of this my LFS owner called and spoke with someone and was able to get them to send me a complete replacement. The replacement has been up and running for about 10 months now and no problems.
     
  19. jaws789832

    jaws789832 Well-Known Member R2R Supporter Build Thread Contributor Partner Member 2018

    Joined:
    Oct 2, 2014
    Messages:
    437
    Likes Received:
    342
    Location:
    New Mexico
    I bet its your power supply. I went through 2 in a short span of time. It always worries me because mine gets extremely hot. First time it happened I went round and round. It was getting power but anytime you turned it up past 50% it would error and sto[p working. I thought it was their controller so I sent it back and got a new one. That worked fine for a few days then same thing happened. Just for giggles I went down to my LFS and bought a new power supply out of a M1 box went home plugged it in and it worked fine for a while. I sent the broken one back and they sent me a replacement. Then the second one went out about 6 months later but fortunately I had a replacement. Its been working fine ever since. The one ecotech sent me seems bigger and doesn't get as hot so I wonder if they switched.
     
  20. Denisk

    Denisk Well-Known Member R2R Supporter Build Thread Contributor Partner Member 2018

    Joined:
    Dec 6, 2016
    Messages:
    517
    Likes Received:
    397
    I'm sorry to hear about the problems you're having. It seems a lot of people that I heard love the pump. I run a jebao return pump and wouldn't switch for the world haha.
     
Draft saved Draft deleted

Share This Page

Loading...