No refugium or dump

Reef Chasers Aquaculture

SPR1968

No, it wasn’t expensive dear....
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Feb 21, 2017
Messages
15,347
Reaction score
97,324
Review score
+0 /0 /-0
Location
Nottinghamshire England
It’s probably being caused by raised phosphate which it can use as a food source (and give a false low reading)

I use rowaphos to keep in under control (GFO). You could try it in a bag but ideally it wants to be in a reactor

And welcome!
 

madlos123

Active Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Apr 11, 2016
Messages
302
Reaction score
254
Review score
+0 /0 /-0
How big is your display? I am using an aquaclear 110 or any hang on back filter on my 40 gallon and put chaeto in it. You can also use gfo in a bag probably the cheapest way and put it on your hob filter

Then i manually remove the algae with toothbrush, scrapper, and fish net
 

1ocean

Well-Known Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Dec 18, 2020
Messages
782
Reaction score
3,415
Review score
+0 /0 /-0
Location
Arizona
I don’t have a refugium or a sump what can I put in my display tank to kill hair algae and brown algae?I plan on getting a sump but I don’t have the money I got plenty of empty tanks but don’t know how to make a sump or refugium?
making a sump is super easy out of a used tank...many plan ideas on R2R, search sump designs. They go from very simple to extreme designs...
 
AquaCave Logo Banner

Fred2482

2500 Club Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jan 5, 2020
Messages
4,209
Reaction score
47,185
Review score
+0 /0 /-0
Location
Gainesville, Ga
Welcome! You can buy a sump or use a tank to build one. Fish and inverts can help with algae, however as some have stated getting your phosphates down will help the most. I would use on of the methods mentioned above as well as manually remove as much as possible.
 

1ocean

Well-Known Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Dec 18, 2020
Messages
782
Reaction score
3,415
Review score
+0 /0 /-0
Location
Arizona
yes and there are many options to getting PO4, NO2,NO3 etc down.
I planned a refuge on the 300 but after a lot of research and talking to people around the world, I have build a sulfur reactor with aragonite tower, and also using a two little fishes PHosban reactor, a aquamax carbon reactor with chemipure blue in it. runs only once in a while, a air exchange tower, to name a few things..
R2R gives you access to alot of great people to talk to and learn from...
I did...
I build two separate sumps for the 300 out of acrylic.
 

PeterC99

Can’t Remember What I Did Before Reefing?
Review score
+1 /0 /-0
View Badges
Joined
Aug 28, 2020
Messages
3,513
Reaction score
14,599
Review score
+1 /0 /-0
Location
White Plains, NY
Welcome to R2R!

86752F0F-DB79-4C57-8B35-C78E20CBE8C9.gif


You can always get a chaeto reactor like the Tunze MAR.
B9BD987D-BD74-4EA0-887D-48DBAA5F0F81.jpeg
 
Avast

1ocean

Well-Known Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Dec 18, 2020
Messages
782
Reaction score
3,415
Review score
+0 /0 /-0
Location
Arizona
Welcome to R2R. See tip six in video

hey Adrift, Thanks for the tip and link but I don't do facebook etc...not a fan of it all
 
Avast

P-Dub

The ocean is open to all, merciful to none.
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Sep 30, 2017
Messages
5,318
Reaction score
22,875
Review score
+0 /0 /-0
Location
West Pacific
Welcome!!! Type Algae control in the search box. TONS of info. Find a solution or two that will meet the need of your current system and report back!
 
Coral-vault.com
Top