return pump stopped

Discussion in 'Tank Emergency' started by tatties, Mar 14, 2019.

  1. tatties

    tatties Active Member R2R Supporter

    Joined:
    Dec 20, 2018
    Messages:
    174
    Likes Received:
    86
    Location:
    socal
    so wife got the pump apart, didnt see anything. she is gonna soak in vinegar and water for an hour. does she just throw back together and back in sump? is that vinegar safe to put back in, just a little rinse with water?
     
    JDnKY, KrisReef and Mjrenz like this.

  2. KrisReef

    KrisReef Valuable Member

    Joined:
    May 15, 2018
    Messages:
    1,893
    Likes Received:
    6,197
    Location:
    The West
    Your wife is the boss! Soak, rinse well and put it back in!
     
    JDnKY and Mjrenz like this.
  3. Mjrenz

    Mjrenz Valuable Member R2R Supporter R2R Excellence Award

    Joined:
    Feb 18, 2019
    Messages:
    2,358
    Likes Received:
    4,897
    Location:
    King George, Virginia
    Just a rinse should be fine, rodi if possible
     
    KrisReef and JDnKY like this.
  4. Mjrenz

    Mjrenz Valuable Member R2R Supporter R2R Excellence Award

    Joined:
    Feb 18, 2019
    Messages:
    2,358
    Likes Received:
    4,897
    Location:
    King George, Virginia
    Keep us updated
     
    KrisReef and JDnKY like this.
  5. tatties

    tatties Active Member R2R Supporter

    Joined:
    Dec 20, 2018
    Messages:
    174
    Likes Received:
    86
    Location:
    socal
    will do, thanks guys. just added 1k worth of WWC coral from the live sale. ughhh..

    currently soaking.
     
    KrisReef, JDnKY and Mjrenz like this.
  6. Mjrenz

    Mjrenz Valuable Member R2R Supporter R2R Excellence Award

    Joined:
    Feb 18, 2019
    Messages:
    2,358
    Likes Received:
    4,897
    Location:
    King George, Virginia
    I can just imagine trying to walk my wife through a similar situation while she's complaining to me about how much I told her I spent on coral and new equipment while hoping she doesn't find out how much I actually spent. Hopefully it all goes smoothly for you
     
    KrisReef likes this.
  7. tatties

    tatties Active Member R2R Supporter

    Joined:
    Dec 20, 2018
    Messages:
    174
    Likes Received:
    86
    Location:
    socal
    exactly! im on facetime right now. she is putting it back together right now. its not going together easily of course. the pump is only 3-4 months old. would impeller be 'swollen' already?
     
    KrisReef and Mjrenz like this.
  8. Mjrenz

    Mjrenz Valuable Member R2R Supporter R2R Excellence Award

    Joined:
    Feb 18, 2019
    Messages:
    2,358
    Likes Received:
    4,897
    Location:
    King George, Virginia
    It shouldn't be, if it came apart easy it's probably not swollen. Most likely she's not getting it quite straight and it's binding and not seating all the way
     
    KrisReef likes this.
  9. JDnKY

    JDnKY Active Member R2R Supporter

    Joined:
    Nov 25, 2018
    Messages:
    358
    Likes Received:
    866
    Location:
    Kentucky
    I’ve been running a Varios 8 for about a year and recently cleaned it and didn’t notice any “swelling” or damage. Just the usual crud that vinegar cleaned right up. I did have a power supply go bad and bought a 6 as a backup. Manufacturer replaced the power supply no problem.
     
    KrisReef likes this.
  10. tatties

    tatties Active Member R2R Supporter

    Joined:
    Dec 20, 2018
    Messages:
    174
    Likes Received:
    86
    Location:
    socal
    so nothing. i had her plug it in before putting all back together, to see if the impeller spins. nothing.

    i have an octo skimmer and powerhead. thinking power issue. wonder if i can switch power supplies.
     
    KrisReef likes this.
  11. JDnKY

    JDnKY Active Member R2R Supporter

    Joined:
    Nov 25, 2018
    Messages:
    358
    Likes Received:
    866
    Location:
    Kentucky
    I have two power bars in different circuits in the house. I had one circuit breaker trip and the Apex and PB832 looked normal. Took awhile to figure out that the breaker had tripped because all lights were still on on the PB, they were being powered by the other PB.
     
    KrisReef likes this.
  12. JDnKY

    JDnKY Active Member R2R Supporter

    Joined:
    Nov 25, 2018
    Messages:
    358
    Likes Received:
    866
    Location:
    Kentucky
    You said the lights were on on the Varios controller, makes me think it’s not a power problem. Even tho my lights were on on the PB, there was no power to the plugs. CoralVue owns Reef Octopus and they had good support the time I needed them.
     
    Hemmdog and KrisReef like this.
  13. Mjrenz

    Mjrenz Valuable Member R2R Supporter R2R Excellence Award

    Joined:
    Feb 18, 2019
    Messages:
    2,358
    Likes Received:
    4,897
    Location:
    King George, Virginia
    It depends on if the power supplies have the same voltage, VA or wattage rating, and polarity. I don't have the same equipment as you so I can't say for sure without seeing it
     
    KrisReef likes this.
  14. JDnKY

    JDnKY Active Member R2R Supporter

    Joined:
    Nov 25, 2018
    Messages:
    358
    Likes Received:
    866
    Location:
    Kentucky
    The skimmer has a much smaller pump and probably no power supply. I also have a RO skimmer, 201 something.
     
  15. tatties

    tatties Active Member R2R Supporter

    Joined:
    Dec 20, 2018
    Messages:
    174
    Likes Received:
    86
    Location:
    socal
    the 15min and 60min just start blinking. goes all blue lights like its working then back to blinking.
     
  16. Mjrenz

    Mjrenz Valuable Member R2R Supporter R2R Excellence Award

    Joined:
    Feb 18, 2019
    Messages:
    2,358
    Likes Received:
    4,897
    Location:
    King George, Virginia
    The ratings of the power supplies should be printed on them. I had a power supply go bad once and my lfs let me borrow one until I got a warranty replacement from the manufacturer
     
  17. tatties

    tatties Active Member R2R Supporter

    Joined:
    Dec 20, 2018
    Messages:
    174
    Likes Received:
    86
    Location:
    socal
    everything else plugged into the EB works fine. just this dang return pump and its blinking lights.
     
    Hemmdog likes this.
  18. JDnKY

    JDnKY Active Member R2R Supporter

    Joined:
    Nov 25, 2018
    Messages:
    358
    Likes Received:
    866
    Location:
    Kentucky
    Hemmdog likes this.
  19. JDnKY

    JDnKY Active Member R2R Supporter

    Joined:
    Nov 25, 2018
    Messages:
    358
    Likes Received:
    866
    Location:
    Kentucky
    Just curious, but do you have a 10v control cable from your Apex to the Varios? Could be an Apex setup problem if Apex is controlling the pump for feed cycles.
     
  20. tatties

    tatties Active Member R2R Supporter

    Joined:
    Dec 20, 2018
    Messages:
    174
    Likes Received:
    86
    Location:
    socal
    i pulled that first. same thing.
     
    Hemmdog and JDnKY like this.
Draft saved Draft deleted