Hanna Nitrate HR - Defective reagents

Ecotech Marine

Yodeling

Active Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jan 15, 2021
Messages
202
Reaction score
151
Review score
+0 /0 /-0
Location
Atlanta
My latest few boxes of HI782 (Nitrate High Range) reagents appear to have a bunch of duds in them. Like nearly half the packets will register like 0.5-1.0 ppm NO3. Usually when that happens, I retest with another packet and I get my normal 13-15 ppm. Anybody else experiencing this?
 
Top Shelf Aquatics

gbroadbridge

Valuable Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Mar 25, 2021
Messages
1,080
Reaction score
987
Review score
+0 /0 /-0
Location
Sydney, Australia
My latest few boxes of HI782 (Nitrate High Range) reagents appear to have a bunch of duds in them. Like nearly half the packets will register like 0.5-1.0 ppm NO3. Usually when that happens, I retest with another packet and I get my normal 13-15 ppm. Anybody else experiencing this?
Obvious question, are you sure you're starting the 7 min timer and not sometimes getting an instant reading?

I can't see how there would be a difference between reagents in the same batch.
 

Dcloser12

Active Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Nov 5, 2021
Messages
138
Reaction score
132
Review score
+0 /0 /-0
Location
Marion
The hanna nitrate checker is defective. The Issue is the reagent #2 is unfiltered and you have clumped matter floating around inside vial c2. The instrument reads how much light it picks up to determine the ppm. If the sample is cloudy or has anything that obstructs the light it will be an inaccurate reading. Personally I filter the black packet as your supposed to and then when I shake the second sample I do it in a separate tube and filter it the last minute and a half to take out all the floating matter into c2 and hurry and place it in the reader. My results have been consistent with another nitrate tester I have. It's easier to run a phosphate test. If they are elevated then it's safe to say nitrates are as well.
 

gbroadbridge

Valuable Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Mar 25, 2021
Messages
1,080
Reaction score
987
Review score
+0 /0 /-0
Location
Sydney, Australia
The hanna nitrate checker is defective. The Issue is the reagent #2 is unfiltered and you have clumped matter floating around inside vial c2. The instrument reads how much light it picks up to determine the ppm. If the sample is cloudy or has anything that obstructs the light it will be an inaccurate reading. Personally I filter the black packet as your supposed to and then when I shake the second sample I do it in a separate tube and filter it the last minute and a half to take out all the floating matter into c2 and hurry and place it in the reader. My results have been consistent with another nitrate tester I have. It's easier to run a phosphate test. If they are elevated then it's safe to say nitrates are as well.
Umm, the OP is using the HR checker which only has one reagent and does not require filtering
 
Aquarium Specialty - dry goods & marine livestock
OP
Yodeling

Yodeling

Active Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jan 15, 2021
Messages
202
Reaction score
151
Review score
+0 /0 /-0
Location
Atlanta
These are the single reagent packets. Yes, I wait at least 7 minutes. I can easily see the difference (barely pink vs very pink). I went through multiple boxes without issue, but the last 2 boxes have this problem. I ordered these directly from Hanna. Lot H017 exp 09/2026.
 
Last edited:

Dan_P

2500 Club Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Sep 21, 2018
Messages
3,310
Reaction score
3,752
Review score
+0 /0 /-0
My latest few boxes of HI782 (Nitrate High Range) reagents appear to have a bunch of duds in them. Like nearly half the packets will register like 0.5-1.0 ppm NO3. Usually when that happens, I retest with another packet and I get my normal 13-15 ppm. Anybody else experiencing this?
I ran into a bad lot of HR Nitrate packets, not some good, some bad. But who knows. The two minute vigorous shake is absolutely critical for consistent results. Do you have that under control?
 
Tidal Garden Memorial Day Sale

((FORDTECH))

2500 Club Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jan 23, 2020
Messages
3,349
Reaction score
2,714
Review score
+0 /0 /-0
Location
Chicago
I use A timer to make sure that I’m shaking for two minutes at least I shake vigorously hard the whole time it is work yes and then I also tap tap the glass file when I’m done to make sure there’s no bubbles I then wipe off with a dry clean cloth every single time before I put it in the checker. Just an FYI what I found for accurate test results
 
OP
Yodeling

Yodeling

Active Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jan 15, 2021
Messages
202
Reaction score
151
Review score
+0 /0 /-0
Location
Atlanta
Yeah have been using Hanna checkers for a while. And my initial few boxes of Nitrate HR were great. I have the technique down (shake/wipe/wait), it’s not that. It’s literally two packets giving different results from same sample water - i.e. one giving correct results, and one measuring near zero which is incorrect.
 

areefer01

Well-Known Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jun 28, 2021
Messages
640
Reaction score
698
Review score
+0 /0 /-0
Location
Ca
I did contact them yesterday. We’ll see what they say.

Great! I wasn't sure so figured I'd ask. Hope they can share some insight or help in other ways. I've personally not experienced it but only used what they sent and 3/4 through the next box. It seems pretty reliable so far in my tests and consistent.

Hope everything goes well and have a great week!
 
Top Shelf Aquatics

gbroadbridge

Valuable Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Mar 25, 2021
Messages
1,080
Reaction score
987
Review score
+0 /0 /-0
Location
Sydney, Australia
See this thread

 

Lyss

Valuable Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Sep 22, 2021
Messages
1,205
Reaction score
1,824
Review score
+0 /0 /-0
Location
New York City
Early on I had a batch that was giving me unusually low readings, but haven’t had issues since. I check against Salifert and API periodically, and now they all typically align.
 
OP
Yodeling

Yodeling

Active Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jan 15, 2021
Messages
202
Reaction score
151
Review score
+0 /0 /-0
Location
Atlanta
See this thread

Looks like someone with a problem with the same batch! Unlike the other post, I definitely had some packets that were fine ( about 50%).
 
AquaCave Logo Banner
AI Hydra

Peninsula Reef Tanks...

  • I currently have one

    Votes: 32 23.2%
  • I used to have one set up

    Votes: 5 3.6%
  • I would like to try one in the future

    Votes: 75 54.3%
  • No interest

    Votes: 26 18.8%
BSA
Top