BRS

TerryG

New Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jul 26, 2022
Messages
17
Reaction score
11
Review score
+0 /0 /-0
Location
Australia
Hello fellow reefers! I just past the 2 week mark of cycling my tank using dr tims one and only and dr tims ammonia. I used live sand and some rock from my existing tank as well. My current parameters are Nitrate 20, Nitrite 0.5, Ammonia 0. I got the same results from API and Red Sea test kits. What do you think am I ready to do a water change and add fish or not yet? Any advice appreciated
 
World Wide Corals
Top Shelf Aquatics

Goodersgold

Community Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
May 11, 2022
Messages
78
Reaction score
54
Review score
+0 /0 /-0
Location
UK
No ghost feeding. I had used the whole bottle of dr tims ammonia and my ammonia was through the roof
Did you use the Dr Tims Ammonia as part of the original build and fresh waster? There are others on the forum that would better explain than me, but it appears very odd to have those levels of ammonia with a low to zero bio load, is anything decaying on the rock transferred from your other tank? How are you testing for ammonia?
 
Reef Chasers Aquaculture
OP
T

TerryG

New Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jul 26, 2022
Messages
17
Reaction score
11
Review score
+0 /0 /-0
Location
Australia
Did you use the Dr Tims Ammonia as part of the original build and fresh waster? There are others on the forum that would better explain than me, but it appears very odd to have those levels of ammonia with a low to zero bio load, is anything decaying on the rock transferred from your other tank? How are you testing for ammonia?
I don’t think anything transferred over. I’m using the api and Red Sea test kit. I haven’t dosed ammonia since the first day because dr Tim’s says not to add anymore if it’s exceeds 5ppm which mine did
 

melbournedan

Active Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jul 16, 2022
Messages
130
Reaction score
54
Review score
+0 /0 /-0
Location
Melbourne
Did you use the Dr Tims Ammonia as part of the original build and fresh waster? There are others on the forum that would better explain than me, but it appears very odd to have those levels of ammonia with a low to zero bio load, is anything decaying on the rock transferred from your other tank? How are you testing for ammonia?
i believe he used ammonia drops to get the reading to 8ppm and hasn’t added any since, correct me if i’m wrong ?
 

Goodersgold

Community Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
May 11, 2022
Messages
78
Reaction score
54
Review score
+0 /0 /-0
Location
UK
I don’t think anything transferred over. I’m using the api and Red Sea test kit. I haven’t dosed ammonia since the first day because dr Tim’s says not to add anymore if it’s exceeds 5ppm which mine did
Why did you dose ammonia during initial setup? Adding live rock to the system provides you with all the good stuff you need to begin cycling, I would not have thought you needed to add anything extra, just monitor your levels from that point on and get the fish in.
 

gbroadbridge

Valuable Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Mar 25, 2021
Messages
1,912
Reaction score
1,824
Review score
+0 /0 /-0
Location
Sydney, Australia
Hello fellow reefers! I just past the 2 week mark of cycling my tank using dr tims one and only and dr tims ammonia. I used live sand and some rock from my existing tank as well. My current parameters are Nitrate 20, Nitrite 0.5, Ammonia 0. I got the same results from API and Red Sea test kits. What do you think am I ready to do a water change and add fish or not yet? Any advice appreciated
Ignore the test kits.

If you have a tank running for two weeks it is cycled. Just add a fish.
 
OP
T

TerryG

New Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jul 26, 2022
Messages
17
Reaction score
11
Review score
+0 /0 /-0
Location
Australia
I
Why did you dose ammonia during initial setup? Adding live rock to the system provides you with all the good stuff you need to begin cycling, I would not have thought you needed to add anything extra, just monitor your levels from that point on and get the fish in.
was given really bad advice
 
www.dinkinsaquaticgardens.com
OP
T

TerryG

New Member
Review score
+0 /0 /-0
View Badges
Joined
Jul 26, 2022
Messages
17
Reaction score
11
Review score
+0 /0 /-0
Location
Australia
I
either aquamarine aquaristic in doncaster , lifestyle in bundoora, deer park and williamstown.
either aquamarine aquaristic in doncaster , lifestyle in bundoora, deer park and williamstown.
I got my clowns from aquaristic and been do bundoora and Williamstown. No deer park yet hopefully soon.
 
Torch SALE
Top