I have a problem with sump water level

kaccy123

New Member
View Badges
Joined
Apr 25, 2024
Messages
4
Reaction score
0
Location
germany
Rating - 0%
0   0   0
Hi I have a problem with water level in sump my aquarium is wataterbox infinia 190.5 stock sump problem started when I added reefmat 1200 to system the levels keep changing in return pump chamber and I can’t set auto up the problem is that salanity isn’t stable because of it please help
 
OP
OP
K

kaccy123

New Member
View Badges
Joined
Apr 25, 2024
Messages
4
Reaction score
0
Location
germany
Rating - 0%
0   0   0
As in rollers not blocked is running as it should don’t quite understand what to check in the roller ?
 

Cell

10K Club member
View Badges
Joined
Apr 20, 2019
Messages
14,666
Reaction score
22,417
Rating - 0%
0   0   0
The assumption is the roller is not operating properly causing the flow rate to your sump to vary. Taking the roller offline can help determine if it is indeed the cause.
 
OP
OP
K

kaccy123

New Member
View Badges
Joined
Apr 25, 2024
Messages
4
Reaction score
0
Location
germany
Rating - 0%
0   0   0
The assumption is the roller is not operating properly causing the flow rate to your sump to vary. Taking the roller offline can help determine if it is indeed the cause.
Yeah the level changes when the fleece gets full could it be the rollers setting that is off ?
 

Doctorgori

5000 Club Member
View Badges
Joined
Mar 18, 2019
Messages
5,016
Reaction score
6,977
Location
Myrtle Beach
Rating - 100%
2   0   0
there is a optical sensor that triggers the roller advance when the water level rises due to less flow through the dirty roll … is that sensor seated/ installed/ oriented correctly?

edit add: I don’t think there is that much water displacement from a 1200 to cause any significant salinity change, even in a small volume sump …pics?
 
OP
OP
K

kaccy123

New Member
View Badges
Joined
Apr 25, 2024
Messages
4
Reaction score
0
Location
germany
Rating - 0%
0   0   0
there is a optical sensor that triggers the roller advance when the water level rises due to less flow through the dirty roll … is that sensor seated/ installed/ oriented correctly?

edit add: I don’t think there is that much water displacement from a 1200 to cause any significant salinity change, even in a small volume sump …pics?
I send photos when I get home from work the sensor is installed as it should be and the salanity changes because I caring set the ato right because the water level changes in return pump chamber It changes around 5 cm
 

Snoopy 67

Valuable Member
View Badges
Joined
Jan 11, 2019
Messages
1,988
Reaction score
1,369
Location
Long Island
Rating - 0%
0   0   0
Sounds like you are holding too much water inside the fleece unit before it advances.
You will have to lower the float sensor so the roller advances sooner.
 

How much do you care about having a display FREE of wires, pumps and equipment?

  • Want it squeaky clean! Wires be danged!

    Votes: 159 39.8%
  • A few things are ok with me!

    Votes: 203 50.9%
  • No care at all! Bring it on!

    Votes: 37 9.3%
Back
Top